Események

Együtt szerelünk a robotokkal
Mit hívunk Ipar 4.0-nak? Milyen rendszerek alakulnak ki a digitalizáció segítségével? Mire jó ha egy berendezésnek a fizikai példánya mellett egy digitális/virtuális (kiber) példánya is létezik? A 2018-as Kutatók Éjszakájára az „Együtt szerelünk a robotokkal” című előadással várta az MTA SZTAKI Győri Egyetemen tevékenykedő Ipar 4.0 Kutatási és Innovációs Kiválósági Központja az érdeklődőket. A helyszínen eredeti alkatrészek szerelését végezhették el a vállalkozó szellemű jelentkezők, kollaboratív módon a robot segítségével. Továbbá látható volt az összetett szerelési munkaállomás digitális modellje is, amelyet különböző érzékelők segítségével valós időben jelenítettek meg. Bővebb tájékoztatás az eseményről a https://www.kutatokejszakaja.hu/esemeny/egyutt-szerelunk-a-robotokkal-3/ honlapon olvasható.
Dátum:
2018-09-28
Helyszín:
9026 Győr, Egyetem tér 1.
Másodszorra kerül megrendezésre az ÖbölHáz Rendezvényközpontban az INDIGO szakmai nap az EPIC InnoLabs Kft. (az MTA SZTAKI és a németországi Fraunhofer Kutatóhálózat közös projektvállalata) szervezésében 2018. október 10.-én.
A rendezvényen részt vevők szakértők segítségével ismerhetik meg az aktuális irányvonalakat, mint amilyen az Ipar 4.0, az IoT, amellett betekintést nyerhetnek a haladó digitális gyártási és a termelési folyamatokat támogató informatikai eljárásokba, módszerekbe. A részvétel továbbra is regisztrációhoz kötött. A rendezvény teljes programja és további tájékoztatás a hivatalos honlapon érhető el.
Dátum:
2018-08-10
Helyszín:
ÖbölHáz Rendezvényközpont 1117 Budapest, Kopaszi gát 2.
Tizenöt országból 315 kiállítóval indult a 2018-as Ipar Napjai ahol 4 napon keresztül képviseltették magukat a részt vevő vállalatok, annak érdekében, hogy mind a kiállítók, mind a látogatók első kézből tájékozódjanak a szakma vívmányairól.
2018-ban előtérbe állított téma volt az IPAR 4.0, napjaink kulcsfontosságú technológiai irányzata. A projekt a gyártó kis- és középvállalkozások versenyképességének erősítését célozza meg. A résztvevők olyan bemutatóhelyszínek, ahol az Ipar 4.0 megoldásait alkalmazás közben is megvizsgálhatják így mintagyárakként ajánlanak a technológiára vonatkozó elméleti és tapasztalati jártasságot valamint üzleti praktikákat. Az ipari hasznosítás kiemelkedő támogatója, az MTA SZTAKI Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratóriuma több bemutatóval is megjelent: mind az interaktív gyárelrendezés, mind az ember-robot együttműködés prezentációja nagy figyelmet vonzott. A Megosztott Virtuális Valóság Csoport nevéhez hűen a VR technológiák munkahelyekre való hatását mutatta be. Emellett a beharangozott kiállítók seregnyi más újdonsággal is készültek, megnézhettünk például új hidraulikus megoldásokat a Metal Trading&Consulting Ltd. prezentálásában, az élelmiszer és gyógyszeripar részére kifejlesztett kenőanyagokat a Klüber Lubrication-től, debütáló újfajta hegesztőgépeket hozott a Lorch Schweißtechnik GmbH. Ugyanígy jelen voltak a munkavégzés hatékonyságát biztosító cégek is, akik közül az Adix-Trade Kft. olyan cipők kifejlesztését tűzte ki célul, amelyek eséllyel csökkenthetik izomrendszeri megbetegedések kifejlődését. Részletes visszatekintésért látogassa meg a következő linket: http://hungexpo.hu/hu/news/elvonalban-az-ipar
Dátum:
2018-05-15
Helyszín:
HUNGEXPO Budapest Fair Center
2018. május 8-án került megrendezésre „A jövő digitális gyára” konferencia az MTA SZTAKI, a Bosch Rexroth Kft. és az INDIGO Ipari Digitalizációs szakmai nap társszervezésével.
A visszajelzések alapján nagy sikerrel mutatták be az Ipar 4.0 a termelésben és a kollaboratív robottechnológiában való felhasználási lehetőségeit. Több mint 150 fő követte érdeklődéssel a témákat melyek között szerepelt az ember és robot együttműködése a termelésben, a gyártási és logisztikai folyamatok digitális leképezése, illetve az előrejelzést, kísérletezést lehetővé tévő szimulációs és digitális-iker eljárások. A programon részt vett Ács István ügyvezető igazgató a Bosch Rexroth Kft. részéről, Prof. Monostori László igazgató az MTA SZTAKI-ból és Pomázi Gyula helyettes államtitkár.
Dátum:
2018-08-1
Szakmai programok, előadások, feltalálók és befektetők
Mivel az Ipar 4.0 kutatási és innovációs kiválósági központunk kiterjedt hazai és nemzetközi ipari kapcsokkal bír, amelyeket kiterjeszt a KKV-k felé, ezért ez alkalommal is szeretnénk lehetőséget teremteni, hogy találkozhassanak a feltalálók és a befektetők, segítve a ma még csak prototípus fázisban lévő találmányok gyártási fázisba kerülését.
Dátum:
2018-04-11
Helyszín:
Győr
2017-ben október 18-20. között kerül megrendezésre az AUTOMOTIVE HUNGARY, az 5. Nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállítás a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
Központunk önálló standdal jelenik meg az A pavilonban, ahol bemutatjuk a szakmát érintő legújabb kutatási eredményeinket. Minden érdeklődőt szeretettel látunk a 201F1 számú standon.
Dátum:
2017-10-18 - 2017-10-20
Helyszín:
Hungexpo - Budapest, Albertirsai út 10, 1101
Központunk az ipari digitalizáció támogatására megszervezi az első INDIGO Ipari Digitalizációs Szakmai Napot.
A rendezvény témája az aktuális trendek, mint az Ipar 4.0, az IoT, valamint a korszerű digitális gyártási és a termelési folyamatokat támogató informatikai eljárások, módszerek, illetve szoftver- és hardvereszközök bemutatása.
Dátum:
2017-10-10
Helyszín:
ÖbölHáz Rendezvényközpont, 1117 Budapest, Kopaszi gát 2.
Az MTA SZTAKI Győri Egyetemen működő Ipar 4.0 Kutatási és Innovációs Kiválósági Központja a Kutatók Éjszakája alkalmából nyitott estét tart a látogatók számára.
Munkatársaink bemutatják a demonstrációs, kísérleti és oktatási célokkal épült mini gyártórendszerünket, valamint a hozzá kapcsolódó, együttműködő robotokat. Az újonnan kialakított, egyedi környezetben vendégeink interaktívan dolgozhatnak együtt kisebb robotokkal és betekintést kaphatnak a robotizált 3D szkennelésbe is. Minden érdeklődőt szeretettel várunk.
Dátum:
2017-09-29
Helyszín:
9026 Győr, Egyetem tér 1. - UT ép. 110. labor
„Új adatelemzési eljárások a termelési szimulációs előrejelzések pontosítására” témában tart előadást az ASIM konferencián az EMI Laboratórium kollégája
A kétévente megrendezésre kerülő nemzetközi ASIM konferencián a résztvevő kutatók és mérnökök elsősorban a gyártási és logisztikai szimuláció területén kidolgozott új módszereket és a kapcsolódó alkalmazási lehetőségeket mutatják be. Idén a rendezvény egyik kiemelt témája – a mindent átszövő digitalizáció jegyében – a Digitális Gyár és az Ipar 4.0.
Dátum:
2017. szeptember 20-22
Helyszín:
Kassel, Németország
A Járműipar és Logisztika legnagyobb hazai seregszemléje 2017-ben Zalaegerszegen várta a kiállítókat. A Június 1-2.-án megrendezett kiállítás és konferencia sokrétű kínálatot nyújtott a szakmai és érdeklődő nagyközönségnek egyaránt.
Dátum:
2017-06-01 - 2017-06-02
Helyszín:
Zalaegerszeg, Stadion u. 3, 8900
Az előzőnél is sikeresebb négy napot zárt a MACH-TECH és IPAR NAPJAI kiállítás-együttes. Idén 19 ország 435 kiállítója vett részt a szakmai seregszemlén a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban május 9–12. között.
Magyarország legnagyobb ipari seregszemléjén valamennyi olyan ágazat részt vett, amely vezető szerepet játszik az ipari digitalizáció, más néven az ipar 4.0 térhódításában. A szerszámgépes és más gépipari szereplők, a robotgyártók, az elektronikai vállalatok, a logisztika képviselői, a vezérlések megvalósítói egyaránt nagy számban voltak jelen a Budapesti Vásárközpontban. A négy nap alatt 16.700-an keresték fel a kiállítást, ami több mint 10 százalékos növekedés a két évvel ezelőttihez képest.
Dátum:
2017-05-09 - 2017-05-12
Helyszín:
Budapest X. Albertirsai út 10.
A nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő, megújult Nyugat-dunántúli Regionális Innovációs Kiállítás és Találmányi Vásár érdekes programot ígér azoknak, akik 2017. április 12-én, szerdán ellátogatnak a Széchenyi Egyetem aulájába.
A kiállításon bemutatkoznak azok a találmányok, amelyek néhány év múlva talán a mindennapjaink részei lesznek. Elsősorban az utóbbi három évben kifejlesztett új, innovatív termékek és szolgáltatások, valamint jelentősebb fejlesztési eredmények tekinthetők meg, kiemelt figyelmet fordítva a spin-off és sart-up cégek találmányaira, ötleteire. Érdemes végigsétálni a bemutatott érdekességek között, amelyek hol az izgalmas alapötletükkel, hol hiánypótlóan praktikus mivoltukkal hívják fel magukra a figyelmet. A 9.00–16.00 óra között ingyenesen látogatható kiállítás, amelyhez szakmai programok, előadások is kapcsolódnak, lehetőséget teremt arra, hogy egymásra találjanak a feltalálók és a befektetők, segítve a ma még csak prototípus fázisban lévő találmányok gyártásba kerülését.
Dátum:
2017-04-12
Helyszín:
9026 Győr, Egyetem tér. 1.