Ilyen lesz a gyártás a járvány utáni világban

Date: 
2021-01-28
Lead text: 
A COVID-19 iparági hatásairól jegyzett közös publikációt Monostori László, az ELKH SZTAKI igazgatója és Váncza József, a SZTAKI Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratóriumának vezetője.
Full text: 

A koronavírus-járvány okozta gazdasági sokk a gyártásban és a kapcsolódó logisztikában is megmutatkozott: a vírusra reagáló országok sorra zárták le határaikat, a lakosság az otthonában rekedt, ez pedig a munkaerőpiacra is hatással volt, hisz minden ipari folyamatot lassított, rosszabb esetben egyenesen ellehetetlenített.

Az ellátás is lelassult, a repülés mint közlekedési forma szinte teljes leállásával rég nem látott súly nehezedett a szárazföldi és vízi szállítmányozásra. Másrészt hirtelen megnőtt az egyes egészségügyi eszközök és berendezések iránti igény, amit a gyártók képtelenek voltak kielégíteni.

Felmerül a kérdés: miben lesz más a gyártás egy COVID-19 utáni világban? Többek közt erre kereste a választ közös publikációjában Monostori László, az ELKH SZTAKI igazgatója és Váncza József, a SZTAKI Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratóriumának vezetője.

A cikk egyik fontos megállapítása is az adaptáláshoz kapcsolódik: az olyan vállalkozások, amik több, különböző termék gyártására rendezkednek be, nagyobb eséllyel vészelik át az új körülményeket, mint azok a cégek, amik néhány jól kiválasztott, gazdaságosan gyártható terméktípus gyártására állnak rá – a járvány eddigi szakaszaiban is látható volt, hogy ezek a „high-mix, low-volume” cégek képesek voltak folyamatosan, nagy terhelés alatt teljesíteni.

Gyártási eljárások szintjén az additív megoldások (pl. 3D-nyomtatás) kerülnek előtérbe, méghozzá az eddiginél jóval szélesebb alapanyagkészlettel. Az additív gyártás is növeli a már hangsúlyozott rugalmasságot: ezzel a technológiával egyedi, változatos termékek sokaságát lehet előállítani, méghozzá viszonylag gyorsan.

A hatékonyságot tovább fokozhatják az ember-gép együttműködést támogató gyártórendszerek, amiket szintén a mesterséges intelligencia tehet okosabbá: a prediktív eljárások a digitális iker ötvözésével nem csupán gyorsan reagáló rendszereket hozhatnak létre, hanem olyanokat, amik előre jelzik a változásokat és képesek azokra időben reagálni.

A publikáció ezen a linken érhető el: https://eprints.sztaki.hu/10030/1/Monostori_333_31778879_ny.pdf

Képek: